Suriname in top vier pesten in de regio

DWT-online 06/12/2016 09:04 - Naomi Hoever

 

Tijdens een presentatie wordt het lesprogramma over pesten uitgelegd. Foto: dWT Archief  

 

PARAMARIBO - Als het op pesten aankomt, staat Suriname op de vierde plaats in de regio. Dit blijkt uit een studie die in 2014 is uitgevoerd door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. Tegen deze achtergrond heeft de Evangelische Broedergemeente Suriname een lesprogramma ontwikkeld om het pesten op scholen bespreekbaar te maken. Dat gebeurde met financiering van het Verenigde Naties kinderfonds Unicef in samenwerking met het Saga Interproject en het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

Het programma bestaat uit twaalf lesbrieven, een kwartetspel, een checklist pesten voor leerkrachten om de pedagogische vaardigheden te vergroten en een opvoedthema voor ouders. Volgens Yvonne Karels-Helslijnen, voorzitter van het Saga Interproject, is het verschil tussen plagen en pesten op scholen niet duidelijk. De lesbrief is ontwikkeld voor de leerjaren 6 tot en met 8.

Karels-Helslijnen zegt dat pesten zich ontwikkelt in de leeftijd van kinderen in deze leerjaren. In de onderbouw gebeurt het pesten minder bewust. In de voorfase is getracht de lesbrieven uit te proberen op acht scholen. Er zijn ook instructiebijeenkomsten geweest, waaraan 38 scholen hebben meegedaan. Hieraan hebben de zorgmedewerkers van de scholen deelgenomen. Het is de bedoeling dat zij hun kennis aan de overige leerkrachten overdragen. Op enkele scholen is al begonnen met de lesbrief.

Elke kaart van het kwartetspel heeft een vraag die tot discussie leidt. Er zijn acht categorieën met 32 kaarten. Mildred Demon, directeur van het EBGS-schoolbestuur, zegt dat er niet lang geleden een project is uitgevoerd binnen het speciaal onderwijs. Daarbij zijn de knelpunten van pesten gesignaleerd, waarna Unicef SRD 130.000 ter beschikking heeft gesteld. Hiermee zijn er vijfhonderd kwartetspellen en 250 lesbrieven ontwikkeld. Van de 350 basisscholen landelijk, kan maar een deel worden voorzien van de lesbrieven. Alle 157 scholen die vallen onder de Federatie van scholen voor bijzonder onderwijs kunnen wel worden voorzien.