Minister adhin pleit voor coherent beleid voorschoolse educatie bij 5 jaar prey skoro viering

05-01-2015 GOV.SR

 

Minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling is druk doende orde en structuur te brengen op het gebied van Voorschoolse Educatie. Diverse organisaties leveren een hele goeie bijdrage op dit gebied, maar werken langs elkaar heen en kan aldus gesteld worden dat nog geen coherent beleid bestaat op dit stuk."

De bewindsman heeft in dit kader een commissie ruim 4 maanden geleden in het leven geroepen, die een Bureau Voorschoolse Educatie moet opzetten. Bovendien is de commissie wetgeving aan het voorbereiden alsook het formuleren van de Terms of Reference voor het bureau. Adhin gaat voor een samenhangend beleid, om zo middelen en kader verspilling te voorkomen. "We moeten de voorschoolse educatie koesteren, anders lopen wij de kans mis om het maximale uit het potentieel van onze kinderen te halen."

Op 28 november vierde men het vijfjarig bestaan van het project. Gezien de duur en de continuiteit vindt Adhin dat er niet langer gesproken kan worden van een project, maar een programma. Prey Skoro heeft immers haar bestaansrecht bewezen. Zij richt zich op de voorschoolse educatie van peuters in de leeftijd van twee en een half jaar tot en met vier jaar.

 

De belangrijkste doelstelling is het vergroten van de ontwikkelingskansen van peuters door hen spelenderwijs te stimuleren op verschillende ontwikkelingsgebieden. Het Minov, de EBGS en de RKBO ondersteunen het programma hierbij.
Momenteel zijn er 11 Prey Skoro locaties in Suriname. Vijf in Paramaribo, twee in Saramacca, twee in Coronie, een in Wanica en een in Para.