Prey Skoro viert 5-jarig bestaan met symposium

26 Nov, 08:00 Starnieuws

 Het voorschoolse programma voor kinderen vanaf 2,5 jaar, Prey Skoro, bestaat vijf jaar. Om dit te vieren wordt op 28 november in het Lalla Rookh gebouw een symposium en infomarkt gehouden. Ook wordt stilgestaan bij de resultaten van Prey Skoro en opgedane kennis van afgelopen vijf jaren gedeeld. Volgens Yvonne Karels-Helslijnen van Saga Interproject, één van de motoren achter dit programma in Suriname, zijn er op de infomarkt verschillende stands waar meer informatie wordt gegeven over Prey Skoro.

“De samenleving zal dan zien wat we doen en hoe de methode is opgebouwd”, zegt Karels-Helslijnen. Er zal ook informatie worden gegeven over Basic Learning4kids, een in Suriname ontwikkeld ontwikkelingsgericht voorschools programma waarmee Prey Skoro werkt.
Verder is er een paneldiscussie over het belang van voorschoolse educatie in Suriname. Voorafgaand hieraan wordt een korte presentatie gehouden waarin resultaten van de afgelopen vijf jaren worden gepresenteerd. Ook leerkrachten, ouders en leidinggevenden van scholen met Prey Skoro’s zullen hun ervaringen delen met de aanwezigen. In het panel hebben onder meer zitting Rika Echteld van de commissie voorschoolse educatie, Marian van Kats van Prey Skoro, Melvin Bouva van de vaste commissie onderwijs in het parlement, Ricardo Kenswil directeur van het RKBO en een vertegenwoordiger van het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov).

Doelen
In de komende vijf jaar moet het aantal scholen worden opgetrokken van 11 naar 22. Voor het district Nickerie zijn er concrete plannen. Daar hebben vier scholen aangegeven dat zij behoefte hebben aan voorschoolse educatie. Realisatie van een Prey Skoro plusgroep een Prey Skoro locatie waar kinderen met een beperking naar school gaan samen met kinderen met een normale ontwikkeling. Een fonds heeft reeds belangstelling getoond voor dit project en EBGS heeft voor 2015 ruimte toegezegd voor het herbergen van deze voorziening. Volgens Karels-Helslijnen wordt speciaal voor kinderen die ver achterlopen in hun ontwikkeling een extra module ontwikkeld. Deze module moet met gerichte stimulatie de juiste ondersteuning geven aan kinderen en ouders.