Bijzondere scholen brengen verzuim in kaart

12/10/2012 05:23 - Filia Enser

 

Paramaribo - RK en EBG scholen willen minder schoolverzuim. Om dat te bereiken is het proefproject ‘Alle kinderen naar school’ op 28 bijzondere scholen uitgevoerd. Hieruit blijkt dat vooral kinderen uit de kleuterklassen vaak thuis blijven. ‘Geen motivatie’, ‘Nalatigheid ouder’ en ‘kind ziek’ zijn de meest voorkomende redenen. Het onderzoek is verricht tussen maart 2011 en oktober 2012.

Vooral in de laatste drie weken van het schooljaar zijn er veel afwezigen, concludeert projectleider Yvonne Karels-Helslijnen van Saga Interproject. Vandaag worden in het Lalla Rookhgebouw de cijfers gepresenteerd. Vaststaat dat gerichte acties moeten worden bedacht om ouders het belang van kleuteronderwijs en vroege stimulatie van kinderen duidelijk te maken. Ook zal de kleuterklas een aantrekkelijke omgeving moeten worden.

Naast verzuim is onderzocht waarom kinderen uitvallen uit het onderwijs. Om de twee problemen te kunnen aanpakken is goede registratie, toezicht en analyse van het verzuim nodig. Daarom zijn dertig Medewerkers Leerlingen Zorg (MLZ-ers) getraind. Ze zijn verantwoordelijk voor de trajectbegeleiding en zorgcoördinatie op school.