Certificering training ‘Werken met zorgsignalen'

16 mei 2014

 

Paramaribo – "De zorgsignalen zijn wel overgekomen." Woorden van de Nederlandse zaakgelastigde Robert Petri vanmorgen bij de uitreiking van certificaten voor de training 'Werken met zorgsignalen' van het zorgprogramma Medewerkers Leerlingenzorg (MLZ) in het Lalla Rookhgebouw. Hij is zeer onder de indruk van vooral de deskundig-, betrokken- en hartelijkheid van de participanten en hoopt dat de kinderen hiervan zullen profiteren.

 

Deze training is het tweede onderdeel in het opleidingstraject en heeft als doel: het inhoudelijk versterken van het zorgprogramma MLZ door handvatten aan te reiken hoe om te gaan met zorgsignalen binnen het werkveld. Het trainingsdoel is terugdringen van het leerlingenverzuim en de uitval uit het onderwijs door preventieve aanpak. De MLZ'er is verantwoordelijk voor zorg, coördinatie, trajectbegeleiding en leerplichthandhaving op school. Hij zorgt voor betere aansluiting tussen het onderwijsaanbod en de leerlingen. Daarnaast heeft hij ook de zorg voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften, verzuim en sociaal-emotionele problemen.

 

Saga Inter-project en de Evangelische Broeder Gemeente Suriname EBGS gingen samen met verschillende partners van maart 2011 tot oktober 2012 met het ontwikkelen en invoeren van het zorgprogramma Medewerker Leerlingenzorg (MLZ) op scholen. In deze pilot die tot stand kwam met medewerking van Bureau Leerplicht Amsterdam en Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Amsterdam, is de basistraining ontwikkeld. De Nederlandse Ambassade is hoofdsponsor van het project.

Van de 33 medewerkers leerlingenzorg (MLZ'ers) van de EBGS en Prey Skoro uit Wanica, Para, Brokopondo, Coronie, Saramacca en Paramaribo die de training hebben gevolgd, zijn 21 erdoor.